جمعه، مرداد ۰۸، ۱۳۹۵

تعریف اولیگارشی چیست ؟


الیگارشی یا اولیگارشی که گزنفون آن را پلوتوکراسی هم نامیده است در افکار افلاطون حکومتی است که در آن زمام قدرت در ید معدودی است که تحصیل مال را غایت نهایی خود میدانند. به عبارت دیگر حکومت سیاسی و اقتصادی گروه‌های معدودی از ثروتمندان، استعمارگران و صاحبان نفوذ را بر جامعه گویند. در این حکومت شرط رسیدن به مقام بالا داشتن ثروت بیشتر است و نه توانمندی. این نوع حکومت در نظر افلاطون پس از حکومت تیموکراسی ایجاد میشود.
در حکومت الیگارشی گروهی اندک به سود خویش، فرمانروایی اکثریت مردم را بر عهده دارند. رژیم حکومتی به وسیلهٔ چند نفر معدود اداره می‌گردد و دولت به صورت متمرکز در تعدادی از خانواده‌ها و قبایل اصلی حفظ می‌گردد. افلاطون معتقد است در این نوع حکومت اتحاد اجتماعی از دست خواهد رفت زیرا اجتماع به دو دسته ثروتمند و تهیدست تبدیل میشود و در هر جامعه ای که صنف گدایان وجود داشته باشد به طور حتم سارق و جیب بر ایجاد میشود.
اولیگارشی مالی(حکومت هزار فامیل)
به معنای سیادت و حاکمیت اقتصادی گروه معدودی از سرمایه‌داران برزگ مالی است. که عملا مالک انحصارات صنعتی و بانکی هستند و کنترل رشته‌های اصلی اقتصاد را در دست خود متمرکز کرده‌اند. اولیگارشی مالی در دامنه‌ای وسیع‌تر را امپریالیسم گویند.

۲ نظر:

  1. درود بر شما . سوالی ذهن مرا همیشه مشغول کرده این است : که حکومت فعلی ایران که زمام حکومت را در دست دارد نه سماد درست حسابی داشته اند ودارند و نه اینکه ثروتی داشته اند و دارند. این را چه می توانیم بنامیم؟ متشکر می سوم اگر ادمین گرامی یا هم میهنانی که کامنت می گذارند پاسخ سوال من را بدهند. با سپاس

    پاسخحذف
  2. حقیقتش در حال حاضر حکومتی که در ایران سر کار است را سخت میشه تعریفش کرد٬ چرا که این حکومت شبیه شتر گاو پلنگ است. ابتدا دیکتاتوریست و تمامیت خواه و همچنین در کاتاگوری Theocracy دین مدار هم هست. به نوعی هم در جهان می خواهد خودش را جمهوری نشان بدهد که باز هم اون هم نمایشیست. نظر شخصی من این است که جدا از هر چه که نمامیده گردد٬ منظورم به اسم و شاخه٬ در عمل حکومتیست نا کار آمد که در هیچ عرصه ای موفق نبوده و خود حاکمین فعلی هم غیر مستقیم اعتراف به شکست کرده اند ولی بدلیل درسترسی به زور و زر دلیلی نمی بینند که حکومت را واگذار کنند. موفق باشی

    پاسخحذف